عوارض جانبی داروهای پارکینسون

فهرست مطالب

راه های مقابله با عوارض جانبی داروهای پارکینسون

تجویز دارو یکی از راه های اولیه برای مدیریت علائم بیماری پارکینسون است. برای به تاخیر انداختن پیشرفت این بیماری می توان از چندین دارو همزمان استفاده کرد. عوارض جانبی در برخی از داروهای پارکینسون غیرقابل اجتناب است و یا بعضی از این داروها ممکن است با دیگر داروهای مصرفی تداخل داشته باشند.

در زیر فهرستی از درمان‌های دارویی رایج برای بیماری پارکینسون، عوارض جانبی احتمالی و نحوه مدیریت آن‌ها آمده است.

لوودوپا 

لوودوپا سطح دوپامین را در مغز افزایش می دهد. کمبود دوپامین چیزی است که باعث حرکات کند و سایر علائم بیماری پارکینسون می شود. لوودوپا معمولاً با کاربیدوپا ترکیب می شود.

مطالعه بیشتر: لوودوپا / کاربیدوپا برای درمان پارکینسون

عوارض جانبی:

⭕ استفراغ
⭕ حالت تهوع
⭕ سبکی سر
⭕ از دست دادن اشتها
⭕ فشار خون پایین
⭕ گیجی
⭕ حرکات غیرقابل کنترل صورت، بازوها، پاها یا تنه (دیسکینزی)

لوودوپا (Levodopa) و کاربیدوپا (Carbidopa)

آگونیست های دوپامین

این داروها اثر دوپامین در مغز را تقلید می کنند. 

💊 قرص معمولی، مانند پرامیپکسول (Mirapex) و روپینیرول (Requip)
💊 پج پوستی، مانند روتیگوتین (Neupro)
💊 به صورت تزریقی، مانند آپومورفین (Apokyn)

عوارض جانبی:

⭕ خواب آلودگی در طول روز
⭕ توهمات
⭕ گیجی
⭕ تورم مچ پا
⭕ رفتارهای وسواسی، مانند قمار و پرخوری
⭕ اختلال در حرکات ارادی

قرص پرامیپکسول (Pramipexole)
Rotigotine روتیگوتین

آمانتادین

آمانتادین (Symmetrel) یک داروی ضد ویروسی است که به کاهش لرزش پارکینسون کمک می کند. آمانتادین با رهش طولانی مدت (Gocovri) دیسکینزی (حرکت غیرارادی) ناشی از لوودوپا را تسکین می دهد.

عوارض جانبی رایج هر دو شکل عبارتند از:

⭕ حالت تهوع
⭕ سبکی سر
⭕ مشکل خواب
⭕ گیجی
⭕ توهمات
⭕ تورم مچ پا

مهارکننده های COMT

مهارکننده های COMT مانند انتاکاپون (Comtan) به ماندگاری اثرات لوودوپا در بدن کمک می کند. 

عوارض جانبی عبارتند از:

⭕ بدتر شدن عوارض جانبی لوودوپا مانند دیسکینزی
⭕ گیجی
⭕ توهمات
⭕ اسهال
⭕ ادرار قهوه ای مایل به قرمز

آنتی کولینرژیک ها

آنتی کولینرژیک هایی مانند تری هگزی فنیدیل (Artane) و بنزتروپین مزیلات (Cogentin) به لرزش کمک می کنند.

عوارض جانبی عبارتند از:

⭕ تاری دید
⭕ دهان خشک
⭕ یبوست
⭕ گیجی
⭕ مشکلات حافظه
⭕ توهمات
⭕ ناتوانی در دفع ادرار

آنتی کولینرژیک ها

مهارکننده های MAO-B مانند سلژیلین (Eldepryl، Zelapar) و رازاگیلین یا راساژیلین (Azilect) دوپامین بیشتری را در مغز نگه می دارند.

عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:

⭕ حالت تهوع
⭕ مشکل خواب
⭕ توهمات (در صورت مصرف با لوودوپا و کاربیدوپا)

تست آنلاین پارکینسون روشی سریع و آسان برای تشخیص بیماری پارکینسون است. برای شروع تست بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

نحوه مقابله با عوارض جانبی داروهای پارکینسون

۱- دریافت اطلاعات از پزشک

هر بار که نسخه جدیدی دریافت می کنید، با پزشک و داروساز در مورد عوارض جانبی دارو صحبت کنید. سپس می دانید که باید به چه علائمی توجه کنید و به پزشک خود گزارش دهید. همچنین، دریابید که آیا هر یک از داروهای دیگری که مصرف می کنید ممکن است با داروهای پارکینسون شما تداخل داشته باشد یا نه، بنابراین می توانید از مصرف همزمان آن ها اجتناب کنید.

۲- در مسیر بمانید

دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید تا از عوارض جانبی جلوگیری کنید. مقدار دقیق دارویی که پزشک برایتان تجویز کرده است را هر روز در زمان مشخصی مصرف کنید. همچنین توجه داشته باشید که آیا باید دارو را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. اگر به سختی به یاد می آورید که داروی خود را مصرف کنید یا گاهی اوقات دوز اشتباه مصرف می کنید، از یک جعبه قرص و یادآور گوشی هوشمند استفاده کنید تا شما را در مسیر درست نگه دارد.

۳- یک میان وعده بخورید

تهوع و استفراغ دو مورد از شایع ترین عوارض جانبی در اوایل شروع مصرف لوودوپا و کاربیدوپا هستند. خوردن غذاهای ساده و پر کربوهیدرات مانند کراکر یا نان تست می تواند به تسکین این علائم کمک کند.

۴- دوز داروی خود را تنظیم کنید

🔺عوارض جانبی مانند دیسکینزی ممکن است به دلیل مقدار لوودوپایی باشد که مصرف می کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید دوز مصرفی را کاهش دهید تا از عوارض جانبی جلوگیری کنید و در عین حال علائم پارکینسون خود را مدیریت کنید. دریافت دوز درست ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشد.

🔺گزینه دیگر این است که به شکل آهسته رهش دوپامین روی بیاورید. از آنجایی که دارو به آرامی در خون شما آزاد می شود، از افزایش دوپامین و عواملی که می توانند باعث ایجاد دیسکینزی شوند، جلوگیری می کند.

🔺همچنین ممکن است لازم باشد داروی دیگری اضافه کنید. به عنوان مثال، افزودن کاربیدوپا اضافی به لوودوپا می تواند حالت تهوع را کاهش دهد.

عوارض جانبی داروهای پارکینسون

۵- زمان مصرف دارو را تغییر دهید

گاهی اوقات می توانید با تغییر زمان مصرف دارو از عوارض جانبی آن جلوگیری کنید. به عنوان مثال، اگر دارویی باعث خواب آلودگی شما می شود، آن را در شب مصرف کنید به جای صبح. اگر دارویی باعث بی خوابی می شود، آن را صبح یا بعد از ظهر مصرف کنید.

۶- درمان دیگری را امتحان کنید

دارو تنها راه درمان بیماری پارکینسون نیست. تحریک عمیق مغز (DBS) نوعی جراحی است که برای درمان علائم پارکینسون مانند لرزش بدن و سفتی عضلات استفاده می شود. اگر حداقل ۴ سال است که پارکینسون دارید و دیسکینزی دارید، پزشک ممکن است این روش را توصیه کند. داشتن DBS می تواند مقدار دارویی را که باید مصرف کنید کاهش دهد.

۷- با پزشک خود صحبت کنید

اگر عوارض جانبی داروهای پارکینسون را تجربه می کنید، فوراً آن ها را به پزشک خود گزارش دهید. پزشک می تواند به شما در مدیریت علائم کمک کند. برای مثال، ممکن است دوز دارو را تغییر دهد یا داروی دیگری برای تان تجویز کند. بدون مشورت با پزشک خود مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید.

سخن آخر

داروهای بیماری پارکینسون با نظارت پزشک می توانند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی تان را بهتر کنند. ممکن است برای درست کردن دوز و روتین خود مقداری آزمون و خطا لازم باشد، اما یافتن درمان مناسب برای جلوگیری از عوارض جانبی غیرضروری ارزشش را دارد.

گزینه های درمانی و هرگونه عوارض جانبی احتمالی را با پزشک خود در میان بگذارید. مطمئن شوید که داروها یا برنامه درمانی خود را بدون مشورت با پزشک خود تغییر ندهید.

منبع: Healthline

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping Cart
به بالای صفحه بردن