🔹هیچ درمان استانداردی برای بیماری پارکینسون (PD) وجود ندارد. درمان برای هر فرد مبتلا به پارکینسون بر اساس علائم او است. درمان ها شامل دارو درمانی و جراحی است. سایر درمان ها شامل اصلاح سبک زندگی، مانند استراحت بیشتر و ورزش است.
🔹داروهای زیادی برای درمان علائم پارکینسون وجود دارد، اگرچه هنوز هیچ یک از آن ها اثرات این بیماری را معکوس نکرده است. افراد مبتلا به پارکینسون معمولا انواع داروها را – همه در دوزهای مختلف و در ساعات مختلف روز – برای مدیریت علائم خود استفاده می کنند.
فهرست مطالب
مطالعه بیشتر: بیماری پارکینسون چیست؟
درمان پارکینسون
درمان پارکینسون شامل موارد زیر می شود:
🟢 درمان های حمایتی
🟢 دارو
🟢 جراحی (برای برخی افراد)
در مراحل اولیه پارکینسون به دلیل خفیف بودن علائم ممکن است نیازی به درمان نباشد. اما نیاز است تا به صورت دوره ای برای بررسی پیشرفت بیماری به پزشک مراجعه کنید. (مطالعه بیشتر: مراحل بیماری پارکینسون)
درمان های حمایتی
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی می تواند باعث تسکین سفتی عضلات و درد مفاصل از طریق حرکت و ورزش شود.
هدف فیزیوتراپیست آسانتر کردن حرکات و بهبود راه رفتن و انعطافپذیری است.آن ها همچنین به بهبود سطح تناسب اندام و توانایی شما در مدیریت امور کمک می کنند.
مطالعه بیشتر: تاثیر فیزیوتراپی بر پارکینسون
کاردرمانی
یک کاردرمانگر می تواند زمینه های دشوار زندگی روزمره تان مانند لباس پوشیدن یا رفتن به مغازه را شناسایی کند
آن ها می توانند به شما کمک کنند تا راه حل های عملی پیدا کنید و مطمئن شوید که خانه شما ایمن و به درستی برای شما تنظیم شده است. این به شما کمک می کند تا حد ممکن استقلال خود را حفظ کنید.
مطالعه بیشتر: تاثیر کاردرمانی بر پارکینسون
گفتار درمانی
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون مشکلات بلع (دیسفاژی) و مشکلات گفتاری دارند.
یک گفتاردرمانگر و زبان درمانگر اغلب می تواند با آموزش تمرینات گفتار و بلع یا با ارائه فناوری کمکی به شما در بهبود این مشکلات کمک کند.
مطالعه بیشتر:
رژیم غذایی
برای برخی از افراد مبتلا به پارکینسون، ایجاد تغییر در رژیم غذایی می تواند به بهبود برخی علائم کمک کند.
این تغییرات می تواند شامل موارد زیر باشد:
🔵 افزایش مقدار فیبر در رژیم غذایی و اطمینان از مصرف مایعات کافی برای کاهش یبوست
🔵 افزایش میزان نمک در رژیم غذایی و خوردن وعدههای غذایی کوچک و مکرر برای جلوگیری از مشکلات ناشی از فشار خون پایین، مانند سرگیجه هنگام بلند شدن سریع
🔵 داشتن یک رژیم غذایی مناسب همراه با مواد مغذی کافی برای جلوگیری از کاهش وزن ناخواسته
دارودرمانی
برای بهبود علائم اصلی بیماری پارکینسون مانند لرزش (ترمور) و مشکلات حرکتی می توان از دارو استفاده کرد.
اما همه داروهای موجود برای همه مفید نیستند و اثرات کوتاه مدت و بلند مدت هر کدام متفاوت است.
معمولاً از سه نوع اصلی دارو استفاده می شود:
- لوودوپا
- آگونیست های دوپامین
- مهارکننده های مونوآمین اکسیداز B
متخصص شما میتواند گزینههای دارویی، از جمله خطرات مرتبط با هر دارو را توضیح دهد و در مورد اینکه کدام ممکن است برای شما بهترین باشد، صحبت کند.
با پیشرفت شرایط بیماری و تغییر نیازها، ویزیت های منظم مورد نیاز خواهد بود. (بررسی داروهای پارکینسون)
جراحی
اکثر افراد مبتلا به بیماری پارکینسون با دارو درمان می شوند، اگرچه در برخی موارد از نوعی جراحی به نام تحریک عمقی مغز (DBS) و یا جراحی تالاموتومی و پالیدوتومی استفاده می شود.
این جراحی ها اما برای همه مناسب نیست.
اگر جراحی در نظر گرفته شود، متخصص شما در مورد خطرات و مزایای احتمالی با شما صحبت خواهد کرد.
درمان علائم غیر حرکتی پارکینسون
علاوه بر علائم حرکتی، افراد مبتلا به بیماری پارکینسون می توانند طیف گسترده ای از علائم غیر حرکتی را تجربه کنند که ممکن است نیاز به درمان جداگانه داشته باشند.
که شامل:
⭕ افسردگی و اضطراب – می توان با اقداماتی مانند ورزش، درمان روانشناختی یا دارو درمان کرد.
⭕ مشکلات خواب (بی خوابی) – می توان با ایجاد تغییراتی در روال عادی قبل از خواب آن را بهبود بخشید.
اختلال نعوظ – می توان با دارو درمان کرد.
⭕ تعریق بیش از حد (هایپرهیدروزیس) – می تواند با استفاده از داروهای ضد تعریق تجویزی یا جراحی در موارد شدید کاهش یابد.
⭕ مشکلات بلع (دیسفاژی) – این مشکل را می توان با خوردن غذای نرم شده یا با استفاده از لوله تغذیه در موارد شدیدتر بهبود بخشید.
⭕ آبریزش بیش از حد آب دهان – میتوان با تمرینات بلع، یا جراحی یا دارو در موارد شدید این مشکل را بهبود بخشید.
⭕ بی اختیاری ادرار – این را می توان با ورزش هایی برای تقویت عضلات کف لگن، دارو یا جراحی در موارد شدید درمان کرد.
⭕ زوال عقل – در برخی موارد می توان با درمان های شناختی و دارو درمان کرد.
درمان های مکمل و داروگیاهی
🔹برخی از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون دریافتند که درمان های مکمل مانند داروگیاهی به آن ها کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشند.
🔹بسیاری از درمانها و درمانهای مکمل ادعا میکنند که علائم بیماری پارکینسون را کاهش میدهند. اما هیچ مدرک بالینی وجود ندارد که آن ها در کنترل علائم بیماری پارکینسون موثر هستند.
🔹اکثر مردم فکر می کنند درمان های مکمل گیاهی هیچ اثر مضری ندارند. اما برخی از آن ها می توانند مضر باشند و نباید به جای داروهای تجویز شده توسط پزشک استفاده شوند.
🔹برخی از انواع داروهای گیاهی، مانند خار مریم، اگر با برخی از انواع داروهای شیمیایی مورد استفاده برای درمان بیماری پارکینسون مصرف شوند، می توانند به طور غیرقابل پیش بینی تداخل داشته باشند.
🔹اگر به دنبال استفاده از یک درمان جایگزین همراه با داروهای تجویز شده خود هستید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
تست آنلاین پارکینسون روشی سریع و آسان برای تشخیص بیماری پارکینسون است. برای شروع تست بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
روش جدید درمان پارکینسون در خارج و ایران
🔸کلینیکهایی در آلمان، آمریکا و اسپانیا در حال آزمایش یک درمان سلولی جدید امیدوارکننده برای پارکینسون هستند که علائم اصلی این بیماری را در هشت بیمار از بین برده است.
🔸این درمان شامل جایگزینی هورمون دوپامین تثبیت کننده در مغز بود و جدی ترین عوارض جانبی پارکینسون را در بسیاری از شرکت کنندگان معکوس کرد.
🔸دکتر گرهارد فوس (متخصص مغز و اعصاب) گفت: “با این روش جدید، ما تلاش می کنیم تا سلول های تولید کننده دوپامین را مستقیماً در مغز کاشت کنیم – به عبارت دیگر، آن ها در حال تلاش هستند تا بتوانند دوباره دوپامین را توسط سلول ها در جایی که نیاز دارند تولید کنند.” کلینیک در دانشگاه هامبورگ آلمان، قرار دارد.
🔸این روش شامل استخراج سلول های سالم از شبکیه چشم اهداکننده عضو است. در کارآزماییها، سلولها همچنین نشان دادهاند که بهطور غیرقابل کنترلی رشد نمیکنند و تاکنون مشکلی در رد بدن بیماران وجود نداشته است.
🔸این یک روش امیدوارکننده است که اگر آزمایشهای اولیه در آزمایشهای گستردهتر تکرار شود، میتواند جهان درمان پارکینسون را وارونه کند. تا کنون، این روش تنها بر روی هشت بیمار در سراسر جهان آزمایش شده است، اما نتایج محدود بسیار امیدوار کننده بوده است.
🔺فوس گفت: «ما در طی دو سال اول پس از عمل شاهد بهبود قابل توجهی در بیمار مبتلا به بیماری پارکینسون بوده ایم. به عبارت دیگر، بیماران به طور قابل توجهی تحرک بیشتر و لرزش کمتری دارند. او همچنین گفت که داروهای مصرفی این بیماران، پس از اعمال این روش به شدت کاهش یافت.
🔺پیش از این، بیماران این گزینه را داشتند که از قرصهای دوپامین استفاده کنند، که بلافاصله بر مغز تأثیر نمیگذارد و میتواند منجر به عوارض جانبی ناخواسته شود. در غیر این صورت، آن ها گزینه کاشت دیگری را داشتند: به اصطلاح “محرک عمیق مغز” که با اثرات پارکینسون مبارزه می کند اما می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی از جمله از دست دادن بینایی یا ناهنجاری های حسی را نیز به همراه داشته باشد.
🔺در ایران نیز تحقیقات بر روی داروها نیز در حال انجام است.