بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون افسردگی را تجربه می کنند.
افسردگی ممکن است نتیجه چالش های عاطفی حاصل از زندگی با پارکینسون باشد. همچنین ممکن است فردی در نتیجه تغییرات شیمیایی در مغز در اثر خود بیماری پارکینسون دچار افسردگی شود.
مطالعه بیشتر: بیماری پارکینسون چیست؟
افسردگی شدید در ۴۰ تا ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به پارکینسون رخ می دهد. شاید این اتفاق رایج باشد، اما راه هایی برای مدیریت افسردگی وجود دارد.
فهرست مطالب
علت ابتلا به پارکینسون
بسیاری از مبتلایان به پارکینسون بدون توجه به مرحله بیماری شان ممکن است دچار افسردگی باشند. در مقایسه مبتلایان با افرادی که پارکینسون ندارند ثابت شده است که ابتلا به افسردگی در بیماران پارکینسون بیشتر از افراد سالم است.
افسردگی می تواند قبل از سایر علائم و نشانه های پارکینسون – حتی برخی از علائم حرکتی – وجود داشته باشد.
تاثیر افسردگی بر مبتلایان به پارکینسون
گاهی اوقات افسردگی در افراد مبتلا به پارکینسون نادیده گرفته می شود زیرا بسیاری از علائم با هم همپوشانی دارند. هر دو شرایط می توانند باعث علائم زیر شوند:
⭕ انرژی کم
⭕ کاهش وزن
⭕ بی خوابی یا خواب زیاد
⭕ کند شدن عملکرد حرکتی
⭕ کاهش عملکرد جنسی
اگر علائم پس از تشخیص پارکینسون ایجاد شود، افسردگی به راحتی نادیده گرفته می شود.
علائمی که ممکن است نشان دهنده افسردگی باشد عبارتند از:
🟠 خلق و خوی ضعیف مداوم که بیشتر روزها همراه شماست
🟠 حداقل ۲ هفته طول می کشد
🟠 افکار خودزنی یا خودکشی
🟠 افکار بدبینانه از آینده، جهان یا خود
🟠 خواب زیاد
🟠 از دست دادن اشتها
گزارش شده است که افسردگی باعث بدتر شدن سایر علائم پارکینسون می شود. به همین دلیل، اگر متوجه بدتر شدن ناگهانی علائم پارکینسون خود شدید، ایده خوبی است که از پزشک درمورد افسردگی سوال بپرسید.
مطالعه بیشتر: ۱۰ علامت اولیه پارکینسون
تست آنلاین پارکینسون روشی سریع و آسان برای تشخیص بیماری پارکینسون است. برای شروع تست بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
درمان افسردگی در پارکینسون
افسردگی در افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند باید متفاوت درمان شود. بسیاری از افراد را می توان با نوعی داروی ضد افسردگی به نام مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs) درمان کرد. با این حال، برخی دیگر از علائم پارکینسون ممکن است در اثر استفاده از SSRI در تعداد بسیار کمی از افراد بدتر شود.
اگر در حال حاضر سلژیلین (زلاپار) مصرف می کنید، SSRI ها نباید مصرف شوند. این دارویی است که معمولا برای کنترل سایر علائم پارکینسون تجویز می شود.
اگر هر دو به طور همزمان مصرف شوند، می تواند باعث سندرم سروتونین شود. سندرم سروتونین زمانی رخ می دهد که فعالیت سلول های عصبی بیش از حد وجود دارد و می تواند کشنده باشد. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
🔶 گیجی، سرگردانی، یا توهم
🔶 اضطراب یا تحریک پذیری
🔶اسپاسم یا سفتی عضلانی
🔶 لرز یا لرزش (ترمور)
🔶مشکلات گوارشی مانند اسهال یا حالت تهوع
🔶 ضربان قلب سریع، یا تاکی کاردی
🔶 فشار خون بالا
🔶 رفلکس های بیش فعال یا هایپررفلکسی
🔶 مردمک های گشاد شده
برخی از داروهایی که برای درمان سایر علائم پارکینسون استفاده می شوند، مانند آگونیست های دوپامین، ممکن است اثر ضد افسردگی داشته باشند. به نظر می رسد این موارد به ویژه در کسانی که دوره هایی را تجربه می کنند که داروهایشان موثر نیست مفید باشد. این نوسانات دارویی “دوره روشن/ خاموش” نیز گفته می شود. “دوره روشن” زمانی است که دارو تاثیر دارد و “دوره خاموش” به زمانی گفته می شود که تاثیر دارو از بین رفته است.
مطالعه بیشتر:
🔵 داروهای بیماری پارکینسون
🔵 درمان بیماری پارکینسون
جایگزین های دارویی
گزینه های درمانی بدون نسخه اولین خط دفاعی عالی برای افسردگی مرتبط با پارکینسون هستند. حتی اگر پزشک داروهای ضدافسردگی را تجویز کند، زمانی که با درمان و سایر تغییرات مثبت در شیوه زندگی استفاده شود، بیشترین تأثیر را خواهند داشت.
مشاوره روانشناختی – مانند درمان شناختی رفتاری – با یک درمانگر مجاز می تواند مفید باشد. ورزش می تواند ترشح اندورفین -حس سرخوشی- را تقویت کند. رعایت یک برنامه منظم خواب نیز می تواند به شما در افزایش طبیعی سطح سروتونین کمک کند.
این درمان ها اغلب بسیار موثر هستند و امکان دارد علائم را به طور کامل در برخی از افراد مبتلا به پارکینسون برطرف کنند. دیگران ممکن است آن را مفید بدانند اما هنوز به درمان های اضافی نیاز دارند.
سایر داروهای جایگزین برای افسردگی عبارتند از:
🟢 تکنیک های آرامش بخشی
🟢 ماساژ دادن
🟢 طب سوزنی
🟢 رایحه درمانی
🟢 موزیک درمانی
🟢 مراقبه
🟢 نور درمانی
🟢 استفاده از گیاهان دارویی
همچنین با شرکت در گروه های پارکینسون می توانید از یک سیستم حمایتی اجتماعی-عاطفی برخوردار شوید.
یک مطالعه بسیار کوچک نشان داد که الکتروشوک درمانی (ECT) یک درمان کوتاه مدت ایمن و موثر برای افسردگی در افراد مبتلا به پارکینسون بوده است. درمان ECT همچنین ممکن است به طور موقت برخی از علائم حرکتی پارکینسون را کاهش دهد، اگرچه این درمان معمولاً فقط برای یک دوره زمانی کوتاه استفاده می شود.
ECT معمولاً زمانی استفاده میشود که سایر درمانهای افسردگی مؤثر نباشند. عوارض جانبی رایج ECT می تواند شامل موارد زیر باشد:
⭕ حالت تهوع
⭕ خستگی
⭕ سردرد
⭕ سرگیجه و یا گیجی
⭕ اختلال در حافظه
عوارض جانبی شدیدتر غیر معمول است، اما می تواند شامل مشکلات زیر باشد:
⭕ قلبی عروقی
⭕ ریوی
⭕ مغزی عروقی
چشم انداز افسردگی در مبتلایان به پارکینسون
افسردگی در افراد مبتلا به پارکینسون رایج است. درمان و اولویت بندی افسردگی به عنوان یکی از علائم پارکینسون می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی کلی فرد را بهبود ببخشد.
اگر با پارکینسون زندگی می کنید و در حال تجربه علائم افسردگی هستید، با پزشک خود درمورد گزینه های درمانی مختلف صحبت کنید.