🔸علائم گوارشی در بیماری پارکینسون (PD) شایع هستند که به عنوان علائم غیر حرکتی پارکینسون شناخته می شوند. یبوست شایع ترین این علائم است که ۸۰ تا ۹۰ درصد از افراد مبتلا به PD را تحت تاثیر قرار می دهد.
🔸با این حال، بیماری پارکینسون می تواند کل دستگاه گوارش را درگیر کند و شامل سیالوره (ترشح زیاد بزاق) و دیسفاژی (اختلال در بلع) باشد. علاوه بر این، تاخیر در تخلیه معده، می تواند باعث احساس تهوع و نفخ شود.
علائم گوارشی بیماری پارکینسون
🔹در حدود ۷۰ درصد از بیماران مبتلا به PD علائم گوارشی دارند که اغلب سال ها قبل از شروع علائم حرکتی در دستگاه گوارش شروع می شوند. در ادامه به توضیح این علائم می پردازیم.
🔹علائم گوارشی مرتبط با دهان و گلو که شامل کاهش سرعت و کاهش میزان بلع است که در مراحل اولیه پارکینسون باعث ریزش مدام آب دهان یا بلع مکرر بزاق می شود. با پیشرفت بیماری پارکینسون، مشکل بلع (معروف به دیسفاژی) ممکن است بدتر شود و منجر به آسپیراسیون (گیر کردن غذا و خفگی) شود که می تواند کاملا بی صدا باشد (یعنی دیگران متوجه خفگی فرد نشوند) یا با سرفه و یا ذات الریه همراه باشد. دیسفاژی و آسپیراسیون باید توسط یک گفتار درمانگر بررسی شوند. توصیه های درمانی شامل آهسته تر جویدن، پاک کردن گلو قبل از خوردن لقمه دیگر، غذا خوردن در حالت نشسته و ترجیحا خوردن مواد غذایی مایع و نرم برای بلعیدن راحت تر و ایمن تر است.
🔹بلع حرکت ناخودآگاه ماهیچه های دهان و حلق است و بیماری پارکینسون بر این حرکات ناخودآگاه تأثیر می گذارد. همانطور که رفلکس پلک زدن کاهش می یابد، بلع هم کمتر می شود. این کار منجر به ترشح بیشتر آب دهان (معروف به سیالوره) می شود، زیرا بزاق به دفعات بلعیده نمی شود. آب دهان را می توان با تزریق بوتاکس به غدد بزاقی برای کاهش تولید بزاق درمان کرد.
🔸علائم مربوط به معده شامل نفخ، سوء هاضمه و سیری زودرس است که به طور معمول نشان دهنده تاخیر در تخلیه معده است که گاهی اوقات به عنوان گاستروپارزی شناخته می شود.
🔸حرکات روده توسط سلول های عصبی که در طول دستگاه گوارش قرار دارند، هماهنگ می شوند، بنابراین ممکن است به همان روشی که حرکات اندام ها کند یا ناهماهنگ می شوند، حرکات روده هم کند یا ناهماهنگ شوند. این مشکل ممکن است به دلیل از بین رفتن سلول های دوپامین روده و تخریب هسته های واگ (سلول های عصبی در عصب اصلی که روده را کنترل می کند) باشد.
🔸مشکل اصلی تاخیر در تخلیه معده، تأخیر در تاثیر داروی لوودوپا است، زیرا داروها از طریق معده آهسته تر حرکت می کنند و وارد روده کوچک می شوند، جایی که در آن جذب می شوند.
🔸احتمال تاثیر سریع تر دارو با معده خالی بیشتر است. درمان گاستروپارزی شامل اصلاح رژیم غذایی (غذای مخلوط شده) و نظارت بر وضعیت تغذیه است. اگر تاخیر در تخلیه معده شدید باشد، داروهایی مانند دومپریدون و اریترومایسین می توانند کمک کنند. لطفاً توجه داشته باشید که متوکلوپرامید (Reglan) و پروکلروپرازین (Compazine)، داروهایی که برای گاستروپارزی ناشی از دیابت استفاده میشوند، نباید توسط بیماران پارکینسون مصرف شوند، زیرا آن ها دوپامین را مسدود می کنند و ممکن است علائم حرکتی را بدتر کنند.
تست آنلاین پارکینسون روشی سریع و آسان برای تشخیص بیماری پارکینسون است. برای شروع تست بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
🔹علائم مربوط به قسمت تحتانی روده یکی از علائم بسیار رایج پارکینسونیسم که می تواند سال ها قبل از شروع علائم حرکتی وجود داشته باشد، یبوست آهسته گذر است. منظور این است که یبوست به دلیل کند شدن روده در حین حرکت مواد زائد ایجاد می شود. سبک زندگی کم تحرک، کمبود آب کافی و رژیم غذایی کم فیبر یبوست را تشدید می کند.
🔹یبوست مزمن به طور اساسی یک مسئله اصلی است، اما یکی از نگرانی های اصلی از دیدگاه روزمره این است که یبوست میتواند گاستروپارزی را بدتر کند و در نتیجه اثر لوودوپا را بیشتر به تأخیر بیاندازد.
🔹علاوه بر این، یبوست مزمن می تواند با هموروئید، شقاق مقعدی، دیورتیکولوز (ضعیف شدن دیواره روده بزرگ که می تواند باعث خونریزی و عفونت شود) و حتی تا دو برابر افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در صورت تشدید همراه باشد.
🔹درمان متناوب یبوست (به مدت چند روز “قطع” شدن، مصرف ملین ها، سپس اجابت مزاج متعدد که هر کدام شل و شل تر میشود) منجر به یبوست متناوب و اسهال می شود. بنابراین، بهتر است از گزینههای غیر دارویی و دارویی برای برای جلوگیری از یبوست استفاده کنید و هر روز یا دو روز یکبار اجابت مزاج انجام دهید.
توصیه های غذایی برای جلوگیری از علائم گوارشی در پارکینسون
هیچ رژیم غذایی خاصی برای کاهش پیشرفت علائم گوارشی در پارکینسون وجود ندارد. با این حال، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مغذی (که ممکن است برای هر فرد در هر محدوده سنی توصیه شود) بهترین گزینه خواهد بود. بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری، بیماری کلیوی و دیابت باید با پزشکان و متخصصان تغذیه مشورت کنند زیرا این افراد دارای شرایط، محدودیت ها یا اولویت های غذایی خاصی هستند. رژیم مدیترانه ای هم یکی از گزینه های مناسب است که به اکثر افراد مبتلا به بیماری پارکینسون توصیه می شود.
درمان علائم گوارشی در پارکینسون
🔹پارکینسون یک بیماری مزمن و پیشرونده است که در حال حاضر درمان قطعی ندارد. با این حال، هدف درمان کمک به کاهش علائم بیماری است.
🔹برای کسانی که مشکلات دهان، گفتار و بلع دارند، مراجعه به گفتار درمانگر مفید است. این متخصصان می توانند به ارزیابی و درمان مشکلات کمک کنند و مطمئن شوند که می توانید با خیال راحت غذا بخورید. روش های دیگری مانند جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات سفت نیز ممکن است به حل مشکلات بزاق کمک کند. با این حال، قبل از انجام این کارها با پزشک خود صحبت کنید. برخی از درمان ها برای همه بی خطر نیستند.
🟡مطالعه بیشتر: تاثیر پروبیوتیک ها بر بهبود پارکینسون
🔹یبوست، حالت تهوع و کند شدن تخلیه معده می تواند کیفیت زندگی را برای برخی افراد کاهش دهد. راه های مدیریت مشکلات روده و یبوست عبارتند از:
✅ روزانه ورزش کنید
✅ روزانه حدود ۶ تا ۸ فنجان آب بنوشید
✅ غذاهای پر فیبر مانند آلو و غلات سبوس دار بخورید
✅ به اندازه کافی میوه و سبزیجات در رژیم غذایی خود مصرف می کنید
✅ مایعات گرم به جای سرد بنوشید
باز هم، برخی از افراد نمی توانند همه این نکات را رعایت کنند. همیشه قبل از شروع درمان های خانگی برای مشکلات روده یا رفع یبوست با پزشک خود صحبت کنید.