بیماری پارکینسونیسم

فهرست مطالب

✅ پارکینسونیسم چیست و چه تفاوتی با پارکینسون دارد؟

🔸پارکینسونیسم بیماری است که فرد دارای علائم و اختلال عملکرد مغزی است که معمولاً با بیماری پارکینسون مرتبط است، اما همچنین دارای علائم دیگری مربوط به یک بیماری یا حالت خاصی است.

🔸فردی که مبتلا به پارکینسونیسم است، اختلال دیگری نیز دارد که باعث علائم عصبی اضافی می شود، از زوال عقل تا ناتوانی در نگاه کردن به بالا و پایین.

🔸بیماری پارکینسون خود به اختلال عملکرد و مرگ سلولی بخشی از مغز که دوپامین تولید می کند اشاره دارد. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است – یک ماده شیمیایی که سیگنال ها را بین مغز و سلول های عصبی منتقل می کند. تا حدی مسئول انجام حرکات کنترل شده در بدن است.

در این مقاله نگاهی می اندازیم به علائم پارکینسونیسم، نحوه تشخیص این بیماری و اقداماتی که می توان برای درمان آن انجام داد. این مقاله صرفا برای آگاهی بخشی می باشد و به منظور تشخیص قطعی نیست.

فهرست مطالب

پارکینسونیسم

تفاوت پارکینسون و پارکینسونیسم

🔹بیماری پارکینسون یکی از انواع پارکینسونیسم است. علت آن از بین رفتن سلول ها در بخشی از مغز است که انتقال دهنده عصبی دوپامین را تولید می کند.

🔹بیماری پارکینسون و انواع مختلف پارکینسونیسم به روش های مختلفی پیشرفت می کنند. برخی ممکن است سریعتر از بیماری پارکینسون پیشرفت کنند. موارد دیگر، مانند پارکینسون ثانویه، ممکن است برگشت پذیر باشند.

🔹این شرایط همچنین به روش های درمانی متفاوت پاسخ می دهند. به عنوان مثال، کسی که به نوعی از پارکینسونیسم مبتلا است ممکن است به داروی لوودوپا، که معمولا برای بیماری پارکینسون استفاده می شود، پاسخ ندهد.

🔹تشخیص تفاوت بین انواع پارکینسونیسم سخت است. در اینجا نگاهی می اندازیم به برخی از دسته های مشخص شده از پارکینسونیسم با علائم و درمان های معمول آن ها.

انواع یا علت پارکینسونیسم

پارکینسونیسم ایدیوپاتیک

🟠 اکثر افراد مبتلا به پارکینسونیسم دارای بیماری پارکینسون ایدیوپاتیک هستند که به پارکینسون نیز معروف است. ایدیوپاتیک یعنی علت ناشناخته است.

🟠 شایع ترین علائم پارکینسون ایدیوپاتیک لرزش بدن، سفتی و کندی حرکت است.

آتروفی سیستم چندگانه (MSA)

🔵 MSA اصطلاحی است که چندین اختلال عصبی را در بر می گیرد که در آن یک یا چند سیستم در بدن تعدیل می شوند.

🔵 سندرم های مشابه عبارتند از: سندرم شای دراگر، دژنراسیون استریاتونیگرال و آتروفی اولیووپونتوسربلار.

🔵 میانگین سن شروع در اواسط دهه ۵۰ است.

🔵 در سال ۲۰۰۷، یک طبقه بندی جدید با دو زیرگروه اصلی پیشنهاد شد:

  • MSA-P که در آن پارکینسونیسم غالب است.
  • MSA-C که در آن آتاکسی مخچه (ناهماهنگی)، غالب است.

🔵 علائم MSA عبارتند از: عدم هماهنگی (آتاکسی)، اختلال در عملکرد سیستم عصبی خودمختار که به طور خودکار مواردی مانند فشار خون و عملکرد مثانه را کنترل می کند. اینها علاوه بر درجات متغیر پارکینسونیسم از جمله علائمی مانند کندی، سفتی و عدم تعادل هستند.

🔵 در ابتدا، تشخیص MSA از پارکینسون ممکن است دشوار باشد. پیشرفت سریع تر، پاسخ ضعیف به داروهای رایج پارکینسون و ایجاد علائم دیگر علاوه بر پارکینسونیسم ممکن است به عنوان علائم باشند.

🔵 تشخیص MSA بر اساس ویژگی های بالینی انجام می شود. هیچ آزمایش خاصی وجود ندارد که تشخیص قطعی را ارائه دهد.

🔵 هیچ درمان خاصی برای MSA وجود ندارد. درمان بر کاهش علائم تمرکز دارد.

🔵 افراد مبتلا به MSA معمولاً به داروهای PD پاسخ ضعیفی می‌دهند و ممکن است به دوزهای بالاتری نسبت به افراد معمولی مبتلا به پارکینسون نیاز داشته باشند، که اغلب تنها با تاثیر متوسطی همراه است.

فلج فوق هسته ای پیشرونده (PSP)

🟠 میانگین سن شروع در اواسط دهه ۶۰ است.

🟠 علائم سریعتر از پارکینسون پیشرفت می کنند. افراد مبتلا به PSP ممکن است اغلب در اوایل دوره بیماری زمین بخورند. علائم بعدی شامل محدودیت در حرکات چشم، به ویژه نگاه کردن به بالا و پایین است که به زمین خوردن نیز منجر می شود.

🟠 افراد مبتلا به PSP اغلب مشکلات بلع (دیسفاژی)، مشکل در تولید گفتار (دیس آرتری)، مشکلات خواب، مشکلات حافظه و تفکر (زوال عقل) دارند.

🟠 تشخیص PSP بر اساس ویژگی های بالینی انجام می شود. هیچ آزمایش خاصی وجود ندارد که تشخیص قطعی را ارائه دهد.

🟠 هیچ درمان خاصی برای PSP وجود ندارد. درمان بر کاهش علائم تمرکز دارد.

سندرم کورتیکوبازال (CBS)

🔵 CBS کم شایع ترین علل غیر معمول پارکینسونیسم است.

🔵 معمولاً با علائمی شروع می شود که بر یک اندام تأثیر می گذارد. علاوه بر پارکینسونیسم، علائم دیگر می‌تواند شامل وضعیت غیرطبیعی اندام آسیب‌دیده (دیستونی)، حرکات سریع و تند (میوکلونوس)، دشواری در انجام برخی کارهای حرکتی با وجود قدرت طبیعی ماهیچه (آپراکسی)، مشکل در زبان (آفازی) و غیره باشد.

🔵 معمولاً بعد از ۶۰ سالگی شروع می شود.

🔵 سریعتر از پارکینسون پیشرفت می کند.

🔵 تست خاصی برای CBS وجود ندارد. درمان بر کاهش علائم تمرکز دارد.

🔵 درمان حمایتی مانند بوتاکس برای دیستونی، داروهای ضد افسردگی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی ممکن است مفید باشد. لوودوپا و آگونیست های دوپامین (داروهای رایج PD) به ندرت کمک می کنند.

زوال عقل با لویی بادی (DLB)

🟠 دمانس لوئی بادی (DLB) یک اختلال پیش رونده و تخریب کننده عصبی است که در آن رسوبات غیرطبیعی پروتئینی به نام آلفا سینوکلئین در چندین نواحی مغز ایجاد می شود.

🟠 زوال عقل (DLB) بعد از آلزایمر به عنوان شایع ترین علت زوال عقل دژنراتیو است که ابتدا باعث مشکلات پیشرونده در حافظه و نوسانات در تفکر و همچنین توهم می شود. این علائم بعداً در سیر بیماری پارکینسونیسم با کندی، سفتی و سایر علائم مشابه با پارکینسون (PD) همراه می شوند.

🟠 در حالی که همان پروتئین غیرطبیعی (آلفا سینوکلئین) در مغز افراد مبتلا به PD یافت می شود، زمانی که افراد مبتلا به PD دچار مشکلات حافظه و تفکر می شوند، بعداً در طول بیماری رخ می دهد.

🟠 هیچ درمان خاصی برای DLB وجود ندارد. درمان بر کاهش علائم تمرکز دارد.

پارکینسونیسم دارویی / پارکینسونیسم ثانویه / پارکینسونیسم کاذب

🔵 پارکینسونیسم شایع ترین شکل پارکینسونیسم ثانویه یا کاذب است.

🔵 عوارض جانبی برخی داروها، به ویژه آن هایی که بر سطح دوپامین مغز تأثیر می گذارند (داروهای اعصاب یا ضد افسردگی)، می توانند باعث پارکینسونیسم نورولپتیک شوند.

🔵 اگرچه لرزش و بی‌ثباتی وضعیت ممکن است شدت کمتری داشته باشد، اما تشخیص این وضعیت از پارکینسون ممکن است دشوار باشد.

🔵 داروهایی که می توانند باعث ایجاد پارکینسونیسم شوند عبارتند از:

  • داروهای اعصاب
  • برخی از داروهای ضد تهوع
  • برخی از داروهای ضد افسردگی
  • رزرپین
  • تترابنازین
  • برخی از مسدود کننده های کانال کلسیم

🔵 معمولاً پس از قطع این داروها، پارکینسونیسم به تدریج طی هفته ها تا ماه ها ناپدید می شود، اگرچه علائم ممکن است تا یک سال طول بکشد.

پارکینسونیسم عروقی (VP)

🟠 شواهدی وجود دارد که نشان می دهد سکته های کوچک متعددی در نواحی کلیدی مغز ممکن است باعث پارکینسونیسم شود.

🟠 هیچ ویژگی بالینی یا تست های تشخیصی خاصی به طور قابل اعتمادی پارکینسون و پارکینسونیسم عروقی را متمایز نمی کند، اگرچه برخی از ویژگی ها ممکن است VP را تشخیص دهند.

🟠 شروع شدید پارکینسونیسم بلافاصله پس از سکته مغزی (یا به تدریج در یک سال پس از آن رخ می دهد) ممکن است نشان دهنده پارکینسونیسم عروقی (VP) باشد.

🟠 سایر علائمی که می تواند نشان دهنده VP باشد عبارتند از: شواهد بیماری عروقی در MRI مغز همراه با سطوح مختلف زوال، مشکلات شناختی برجسته اولیه و مشکلات بدن، مانند مشکل در راه رفتن و تعادل.

🟠 داروهای دوپامینرژیک (مانند لوودوپا) ممکن است بسته به محل بیماری عروقی در مغز، فواید کمی داشته باشند.

پارکینسونیسم

علائم پارکینسونیسم

🔹علائم فرد مبتلا به پارکینسونیسم معمولاً در سنین ۵۰ تا ۸۰ سالگی شروع می شود.

🔹بیماری پارکینسون می تواند علائم متفاوت و پیشرونده ای را در طول دوره خود ایجاد کند. برخی از شایع ترین علائم مرتبط با این بیماری عبارتند از:

🔶 مشکل در نشان دادن حالات چهره (صورت ماسکی شکل)
🔶 سفتی عضلات
🔶 حرکات کند و تحت تأثیر
🔶 گفتار تغییر می کند
🔶 لرزش به خصوص در یک دست (لرزش دست)

🔹فرد مبتلا به پارکینسونیسم ممکن است برخی از علائم ذکر شده در بالا، اما نه همه آن ها را داشته باشد. به این دلیل است که آن ها دارای یک اختلال اضافی هم هستند که بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد.

🔹به عنوان مثال، افراد مبتلا به پارکینسونیسم اغلب دچار لرزش دست نمی شوند در حالی که بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون را تحت تاثیر قرار می دهد.

🔹سایر علائم مرتبط با پارکینسونیسم عبارتند از:

  • زوال عقل
  • مشکلات مربوط به سیستم عصبی خودمختار، مانند مشکل حرکات کنترل شده یا اسپاسم
  • مشکلات تعادل
  • شروع و پیشرفت سریع علائم

تست آنلاین پارکینسون روشی سریع و آسان برای تشخیص بیماری پارکینسون است. برای شروع تست بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

تشخیص پارکینسونیسم

🔸هیچ آزمایش واحدی برای پزشکان برای تشخیص پارکینسونیسم وجود ندارد.

🔸پزشک با گرفتن سابقه سلامتی یک فرد و بررسی علائم فعلی آن شروع می کند. پزشکان لیستی از داروها را برای تعیین اینکه آیا هر دارویی می تواند باعث ایجاد علائم شود می خواهند.

🔸پزشک احتمالاً آزمایش خون را نیز برای بررسی علل بالقوه زمینه‌ای مانند مشکلات تیروئید یا کبد تجویز می‌کند. پزشک همچنین اسکن های تصویربرداری را برای بررسی مغز و بدن برای علل دیگر، مانند تومور مغزی، تجویز می کند.

🔸پزشکان می توانند آزمایشی را انجام دهند که حرکت دوپامین را در مغز ردیابی می کند. این آزمایش به عنوان تست DaT-SPECT شناخته می شود.

🔸این آزمایش از نشانگرهای رادیواکتیو استفاده می کند که برای ردیابی دوپامین در مغز طراحی شده اند. این کار به پزشک اجازه می دهد تا ترشح دوپامین را در مغز افراد مشاهده کند و مناطقی از مغز را که دوپامین را دریافت می کنند یا نمی گیرند شناسایی کند.

🔸از آنجایی که پارکینسونیسم به درمان‌های معمولی پاسخ نمی‌دهد و می‌تواند علائم مختلفی داشته باشد، پزشکان برای تشخیص سریع مشکل دارند. ممکن است طول بکشد تا پزشکان شرایط دیگر را رد کرده و توصیه های درمانی را ارائه دهند.

پارکینسونیسم

درمان پارکینسونیسم

🔹یکی از رایج ترین داروهایی که برای درمان بیماری پارکینسون تجویز می شود، لوودوپا است. این دارو مربوط به دوپامین است و می تواند میزان دوپامین موجود در مغز را افزایش دهد.

🔹با این حال، افراد مبتلا به پارکینسونیسم نه تنها در تولید دوپامین مشکل دارند، بلکه سلول های آسیب دیده یا تخریب شده ای دارند که نمی توانند به دوپامین پاسخ دهند. در نتیجه، لوودوپا ممکن است برای کاهش علائم آن ها به خوبی عمل نکند.

🔹پزشکان می توانند درمان پارکینسونیسم را چالش برانگیز بدانند زیرا علائم این بیماری همیشه به خوبی یا اصلاً به داروهایی که دوپامین را افزایش می دهند پاسخ نمی دهد.

🔹در نتیجه، درمان پارکینسونیسم به بیماری های اضافه ای که فرد دارد بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر فردی دچار دژنراسیون کورتیکوبازال و اسپاسم عضلانی مرتبط باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد افسردگی و تزریق بوتاکس را تجویز کند.

🔹هدف از درمان پارکینسونیسم، کمک به کاهش علائم برای کمک به حفظ استقلال فرد است. پزشکان اغلب فیزیوتراپی و کاردرمانی را توصیه می کنند زیرا می توانند به فرد کمک کنند عضلات خود را قوی نگه دارند و تعادل را بهبود بخشند.

✅ مطالعه بیشتر: تاثیر کاردرمانی در پارکینسون

سخن آخر

🔸پارکینسونیسم بسته به عواملی مانند سن شروع، علت اصلی و سلامت کلی شما بسیار متغیر است. به عنوان مثال، بیماری پارکینسونیسم دیر هنگام تمایل به پیشرفت بیشتری دارد و باعث اختلال عملکرد شناختی زودتر از پارکینسون در اوایل بیماری می شود.

🔸پارکینسونیسم ها شرایط پیش رونده ای هستند که با گذشت زمان بدتر می شوند. شروع درمان اندکی پس از شروع علائم می تواند به افزایش امید به زندگی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

🔸برای پارکینسون، درمان اولیه داروی لوودوپا است. درمان برای انواع دیگر پارکینسونیسم متفاوت است، اما در درجه اول شامل مدیریت علائم است.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping Cart
به بالای صفحه بردن