بیماری دیستونی

فهرست مطالب

بیماری دیستونی (dystonia) چیست؟| تشخیص و درمان

دیستونی (dystonia) یک اختلال حرکتی است که در آن ماهیچه های فرد به طور غیرقابل کنترلی منقبض می شوند. این انقباض باعث می‌شود که قسمت آسیب‌دیده بدن به‌طور غیرارادی بپیچد و در نتیجه حرکات تکراری یا وضعیت‌های غیرعادی ایجاد شود. دیستونی می تواند یک عضله، یک گروه عضلانی یا کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. دیستونی حدود ۱ درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به آن هستند.

فهرست مطالب

دیستونی

علائم دیستونی

علائم دیستونی می تواند از خیلی خفیف تا شدید متغیر باشد. دیستونی می تواند قسمت های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد و اغلب علائم دیستونی طی مراحلی پیشرفت می کنند. برخی از علائم اولیه عبارتند از:

🟠 پای در حال کشیدگی
🟠 گرفتگی پا
🟠 کشیدن غیر ارادی گردن
🟠 پلک زدن غیرقابل کنترل
🟠 مشکلات گفتاری

استرس یا خستگی ممکن است باعث ایجاد این علائم یا بدتر شدن آنها شوند. افراد مبتلا به دیستونی اغلب از درد و خستگی به دلیل انقباضات مداوم عضلانی شکایت دارند.

درمان افسردگی و اضطراب در دیستونی

اگر علائم دیستونی در دوران کودکی رخ دهد، معمولا ابتدا در پا یا دست ظاهر می شود. اما سپس به سرعت به بقیه بدن پیشرفت می کنند. با این حال، پس از نوجوانی، سرعت پیشرفت روند کاهشی دارد.

زمانی که دیستونی در اوایل بزرگسالی ظاهر شود، معمولاً در قسمت فوقانی بدن شروع می شود و با پیشرفت آهسته علائم همراه است. دیستونی که در اوایل بزرگسالی شروع می شود، کانونی یا سگمنتال باقی می ماند: یک قسمت یا دو یا چند قسمت مجاور بدن را درگیر می کند.

علت ابتلا به دیستونی

در اکثر موارد دیستونی علت خاصی ندارند. به نظر می رسد که دیستونی به مشکلی در عقده های قاعده ای مغز مربوط می شود. ناحیه ای از مغز است که مسئول شروع انقباضات عضلانی است. این مشکل به نحوه ارتباط سلول های عصبی مربوط می شود.

دیستونی اکتسابی در اثر آسیب به گانگلیون های پایه ایجاد می شود. آسیب می تواند نتیجه موارد زیر باشد:

ضربه مغزی
سکته
⭕ تومور
⭕ کمبود اکسیژن
⭕ عفونت
⭕ واکنش های دارویی
⭕ مسمومیت ناشی از سرب یا مونوکسید کربن

دیستونی

انواع دیستونی

دیستونی بر اساس بخشی از بدن که تحت تأثیر قرار می گیرد طبقه بندی می شود:

🟡 دیستونی عمومی بیشتر یا تمام بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
🟡 دیستونی کانونی فقط قسمت خاصی از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
🟡 دیستونی چند کانونی بیش از یک قسمت غیر مرتبط بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
🟡 دیستونی سگمنتال قسمت های مجاور بدن را درگیر می کند.
🟡 همیدیستونی بازو و پا را همزمان در یک سمت بدن درگیر می کند.

دیستونی را نیز می توان بر اساس الگوهای خود به عنوان سندرم طبقه بندی کرد:

🟠 بلفارواسپاسم نوعی دیستونی است که چشم را درگیر می کند. معمولاً با پلک زدن غیرقابل کنترل شروع می شود. در ابتدا با یک چشم شروع شده و در نهایت، هر دو چشم تحت تاثیر قرار می گیرند. اسپاسم باعث بسته شدن غیر ارادی پلک ها می شود. حتی گاهی باعث بسته ماندن آن ها می شود. ممکن است فرد بینایی طبیعی داشته باشد اما این بسته شدن دائمی پلک ها، فرد را از نظر عملکردی نابینا می کند.

🟠 دیستونی گردن یا تورتیکولی شایع ترین نوع است. دیستونی گردن معمولا در افراد میانسال رخ می دهد. با این حال، در هر سنی گزارش شده است. تورتیکولی بر عضلات گردن تاثیر می گذارد و باعث می شود سر بپیچد، بچرخد یا به عقب یا جلو کشیده شود.

🟠 دیستونی جمجمه بر عضلات سر، صورت و گردن تأثیر می گذارد.

🟠 دیستونی اورومندیبولار باعث اسپاسم عضلات فک، لب ها و زبان می شود. این دیستونی می تواند مشکلاتی در گفتار و بلع ایجاد کند.

🟠 دیستونی اسپاسمودیک بر عضلات گلو که مسئول تکلم هستند تأثیر می گذارد.

🟠 دیستونی دیررس یا تاخیری در اثر واکنش به یک دارو ایجاد می شود. علائم معمولاً موقتی هستند و با دارو قابل درمان هستند.

🟠 دیستونی حمله ای اپیزودیک است. علائم فقط در طول حملات رخ می دهد. بقیه زمان ها، فرد عادی است.

🟠 دیستونی پیچشی یک اختلال بسیار نادر است. کل بدن را تحت تأثیر قرار می دهد و فرد مبتلا را به طور جدی ناتوان می کند. علائم معمولاً در دوران کودکی ظاهر می شوند و با افزایش سن بدتر می شوند. محققان دریافته‌اند که دیستونی پیچشی احتمالاً ارثی است که ناشی از جهش در ژن DYT1 است.

🟠 کرامپ نویسنده نوعی دیستونی است که فقط هنگام نوشتن رخ می دهد. روی ماهیچه های دست و/یا ساعد تاثیر می گذارد.

تشخیص دیستونی

تشخیص دیستونی

در بسیاری از موارد، دیستونی یک علامت مداوم است که امکان دارد در طول زمان ثابت بماند. در صورت شرایط زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

      🟠 هیچ توضیح واضحی برای علائم دیستونی تان وجود ندارد

      🟠 علائم با گذشت زمان بدتر می شوند

      🟠 علاوه بر دیستونی علائم دیگری را نیز تجربه می کنید

از جمله آزمایش هایی که ممکن است پزشک از شما بگیرد تا سایر شرایط احتمالی را رد کند:

🟢 آزمایش خون یا ادرار. این آزمایش ها می توانند نشانه هایی از سموم یا سایر شرایط را نشان دهند.

🟢 ام آر آی یا سی تی اسکن. این تست‌های تصویربرداری می‌توانند ناهنجاری‌هایی مانند تومورها، ضایعات یا شواهدی از سکته مغزی را شناسایی کنند.

🟢 الکترومیوگرافی (EMG). این تست فعالیت الکتریکی درون ماهیچه ها را اندازه گیری می کند.

🟢 آزمایش ژنتیک. برخی از اشکال دیستونی با ژن های خاصی مرتبط هستند. دانستن اینکه آیا این ژن ها وجود دارند می تواند به راهنمایی درمان کمک کند.

✅ مطالعه بیشتر: رابطه دیستونی و ژنتیک

درمان دیستونی

چندین گزینه درمانی برای دیستونی وجود دارد. پزشک بر اساس نوع دیستونی و شدت آن، دوره درمان را تعیین می کند.

✅ یک درمانی که اخیراً معرفی شده است تزریق بوتاکس است. سم به عضله آسیب دیده تزریق می شود. در آنجا اثر ماده شیمیایی استیل کولین را که انقباضات عضلانی ایجاد می کند، مسدود می کند. تزریق باید هر سه ماه یکبار تکرار شود.

مطالعه بیشتر: تزریق بوتاکس و درمان پارکینسون

✅ هنگامی که دیستونی باعث ناتوانی فردی می شود یا به اصطلاح دچار دیستونی حاد می شود، تحریک عمیق مغز (DBS) یک گزینه درمانی است. با تحریک عمیق مغز، یک الکترود در ناحیه خاصی در مغز کاشته می شود. سپس به یک محرک با باتری کار گذاشته شده در قفسه سینه متصل می شود. الکترود پالس های الکتریکی ایجاد شده توسط محرک را به ناحیه مغز منتقل می کند تا انقباضات عضلانی را کاهش دهد. پزشک فرکانس و شدت پالس های الکتریکی را تنظیم می کند.

✅ داروها می‌توانند به کاهش علائمی که باعث انقباض بیش از حد عضلات در دیستونی می‌شوند، کمک کنند. داروهای مورد استفاده عبارتند از:

  • لوودوپا
  • پروسیکلیدین هیدروکلراید
  • دیازپام
  • لورازپام
  • کلونازپام
  • باکلوفن

منبع: webmd

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping Cart
به بالای صفحه بردن